Wednesday, November 3, 2010

Resepi Laksa Noor Ashikin Mat Shoib


BAHAN2:
  • 1 kilo ikan kembung / ikan basung
  • 2 biji bwg besar
  • belacan
  • lada kering / cili api
  • 6 keping asam keping
  • bunga kantan + daun kesum
  • telur
  • garam..
  • mee laksa segera (senang)
  • timun
  • limau
CARA MEMBUATNYA..
  1. Rebus ikan ngan garam n asam keping...
  2. Asingkan tulang ngan isi ikan...tumbuk isi ikan ngan tulang dia secara berasingan… (nak blender pon bleh..tulang la..isi bagus tumbuk).
  3. Kisar bwg besar, belacan, n lada kering atau cili api ( kalo mamaku nda suka cili kering nnt merah kuahnya..kalo cmpur pon bleh)
  4. Dalam suatu periuk lain...masukkan air rebusan ikan td...masukkan bahan2 yg dikisar...masukkan isi ikan..untuk tmbah kuah... masukkan air ke dalam kisaran tulang...pastu tapis untuk dapatkan manis tulang tu...
  5. Masukkan bunga kantan n daun kesum...masak hingga mendidih...
  6. Kukus atau rebus mee laksa..
  7. Hidang dengan telur rebus,timun,limau..dan lain2 ulam la..heheh

P/S: selamat mencuba..heheh..kalo ada kemusykilan tnya ek...hehh 

InsyALLAH...aku pasti nak cuba resepimu hehehe...aku suka makan laksa tapi tak reti nak buat sendiri huahuahua...

No comments:

Post a Comment

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...