Saturday, October 30, 2010

TIDUR MALAM BERDENGKURPunca-punca Berdengkur
Walaupun berdengkur boleh disebabkan masalah sentral, iaitu otak, tidak kurang juga jumlahnya mereka yang menghadapi masalah ini terutamanya dalam kalangan kank-kanak berpunca daripada masalah halangan atau penyempitan saluran pernafasan. Antara punca boleh ubah yang dikenal pasti menjadi sebab berdengkur ialah obesiti atau masalah kegemukan, saluran tekak yang sempit akibat kelenjar tonsil dan adenoid (sengau) yang besar, rongga hidung yang tersumbat disebabkan masalah alahan atau tulang hidung yang bengkok dan sebagainya. Sesetengah mangsa gejala ini akan mengalami kesakitan seperti sakit dan lemas kerana terpaksa bertarung untuk bernafas dalam ruang yang sempit.

          Pengaliran udara melalui saluran pernafasan yang sempit ini akan mengakibatkan lelangit lembut (bahagian tekak) akan bergetar. Getaran ini akan menghasilkan bunyi yang kita dengar sebagai dengkur.

Tanda-tanda Berdengkur
Selain gejala berdengkur yang mungkin diberitahu oleh orang yang melihat mereka tidur, pesakit yang menghadapi masalah ini juga mungkin mengalami tanda lain yang merupakan manisfestasi kualiti tidur malam yang tidak mencapai kepuasan. Antaranya termasuklah sukar bangun pagi dan rasa mengantuk pada siang hari yang turut akan menjejaskan productiviti kerja seharian. Pesakit akan mudah berasa marah dan tekanan darah yang tinggi atau hipertensi yang sering kali dikaitkan dengan keadaan ini. Mereka yang mengalami dengkur yang kronik boleh mendapat masalah penyakit jantung atau kompilasi kepada sistem pernafasan (sleep apnea iaitu berhenti bernafas kira-kira 10 saat sewaktu tidur).
          Mengantuk yang melampau pada waktu puncak siang hari amat berbahaya kepada mereka yang bekerja yang memerlukan tumpuan seratus peratus seperti pengendali jentera dan mesin di kilang, pemandu kenderaan awam dan sebagainya. Bagi kanak-kanak dan pelajar sekolah, gelaja ini akan membawa terganggunya konsentrasi pembelajaran dalam kelas. 
           Mereka yang mengalami masalah ini biasanya akan diperiksa oleh doktor di klinik pakar telinga, hidung dan tekak. Ujian untuk mengesahkan keadaan dan tahap keterukan dengkur ini dipanggil ujian tidur. Dalam ujian ini, pesakit akan diminta untuk tidur seperti biasa tetapi pada masa yang sama, keadaan pernafasan, dengkur atau apnea akan direkodkan. Selain itu, pesakit yang mengalami masalah pernafasan sewaktu tidur akan memberikan bacaan kekurangan bekalan dan ketepuan oksigen yang rendah dalam sistem peredaran darah. Kesan ini dalam jangka masa yang panjang amatlah tidak baik terutama jika bekalan oksigen yang rendah ini dikaitkan dengan organ vital seperti otak yang berkeperluan tinggi.

No comments:

Post a Comment

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...