Bahagian I
Banyak penyakit yang menyerang manusia berkait rapat dengan makan minum mereka. Nabi Muhammad s.a.w sering mengingatkan umat Islam berkenaan bahaya perut supaya mereka lebih berwasapada. Dalam Ihya Ulumuddin, Imam al-Ghazali menjelaskan tujuh adab sebelum makan yang perlu dijaga:
- Memastikan makanan dari sumber yang halal.
- Membasuh tangan
- Meletakkan makanan di dalam bekas yang diletakkan di atas lantai kerana dapat melatih diri menjadi tawaduk. Namun sekiranya makanan diletakkan di atas meja tanpa melampaui batas, ia tidaklah dilarang,
- Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring dan bersandar.
- Berniat supaya makanan itu akan mendatangkan kekuatan untuk beribadah kepada Allah.
- Berasa gembira dengan rezeki yang terhidang dan bersyukur.
- Berusaha untuk tidak makan seorang diri, tetapi bersama-sama dengan orang lain walaupun dalam kalangan keluarga dan anak sendiri.
§ Beliau juga telah menerangkan beberapa adab semasa makan, yang perlu dijaga supaya makanan itu diberkati ALLAH:
- Memulakan dengan Bismillah dan doa.
- Makan dnegan tangan kanan.
- Mengunyah dengan baik.
- Jangan dicaci sebarang makanan.
- Sebaik-baiknya dijamah makanan yang terdekat kecuali buah-buahan.
- Jangan menghembus di atas makanan yang panas. Tunggu dengan sabar.
- Jangan makan secara berlebihan.
- Sekiranya terpaksa minum air, pastikan sedikit sahaja kecuali sekiranyan perlu. Berhubung dengan adab sesudah makan, beliau memberikan beberapa tunjuk ajar berkenaannya:
· berhenti makan sebelum kenyang
· menjilat jari
· membasuh tangan
· mengeluarkan makanan yang terlekat dicelah gigi
· banyak bersyukur kepada Allah
· beristighfar supaya diampunkan Allah sekiranya ada unsur-unsur keraguan pada makanan itu.
No comments:
Post a Comment