Friday, October 29, 2010

Berdisiplin dalam Makan Minum

Bahagian I
Banyak penyakit yang menyerang manusia berkait rapat dengan makan minum mereka. Nabi Muhammad s.a.w sering mengingatkan umat Islam berkenaan bahaya perut supaya mereka lebih berwasapada. Dalam Ihya Ulumuddin, Imam al-Ghazali menjelaskan tujuh adab sebelum makan yang perlu dijaga:
  • Memastikan makanan dari sumber yang halal.
  • Membasuh tangan
  • Meletakkan makanan di dalam bekas yang diletakkan di atas lantai kerana dapat melatih diri menjadi tawaduk. Namun sekiranya makanan diletakkan di atas meja tanpa melampaui batas, ia tidaklah dilarang,
  •  Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring dan bersandar.
  •  Berniat supaya makanan itu akan mendatangkan kekuatan untuk beribadah kepada Allah.
  •  Berasa gembira dengan rezeki yang terhidang dan bersyukur.
  •  Berusaha untuk tidak makan seorang diri, tetapi bersama-sama dengan orang lain walaupun dalam kalangan keluarga dan anak sendiri.


§  Beliau juga telah menerangkan beberapa adab semasa makan, yang perlu dijaga supaya makanan itu diberkati ALLAH:
  • Memulakan dengan Bismillah dan doa.
  • Makan dnegan tangan kanan.
  • Mengunyah dengan baik.
  • Jangan dicaci sebarang makanan.
  • Sebaik-baiknya dijamah makanan yang terdekat kecuali buah-buahan.
  • Jangan menghembus di atas makanan yang panas. Tunggu dengan sabar.
  • Jangan makan secara berlebihan.
  • Sekiranya terpaksa minum air, pastikan sedikit sahaja kecuali sekiranyan perlu. Berhubung dengan adab sesudah makan, beliau memberikan beberapa tunjuk ajar berkenaannya:
·         berhenti makan sebelum kenyang
·         menjilat jari
·         membasuh tangan
·         mengeluarkan makanan yang terlekat dicelah gigi
·         banyak bersyukur kepada Allah
·         beristighfar supaya diampunkan Allah sekiranya ada unsur-unsur keraguan pada makanan itu.

No comments:

Post a Comment

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...